26. mrt, 2018

Tekst

Wij hebben een heerlijke vakantie gehad in Zeeland, en tijdens mijn vakantie heb ik de Bijbelboeken Jozua en Richteren doorgelezen.
En er viel mij meteen iets op in Richteren 2:10-13 wat denk ik ook heel goed is voor ons om voor ogen te houden.

Er staat: “en ook heel die generatie met zijn vaderen verenigd was, stond er na hen een andere generatie op, die de HEERE niet kende, en evenmin de daden die Hij voor Israël verricht had. Toen deden de Israëlieten wat slecht was in de ogen van de HEERE en zij diende de Baäls. Zij verlieten de HEERE, de God van hun vaderen, Die hen uit het land Egypte had geleid, en gingen achter andere goden aan, goden van de volken die rondom hen woonde. Zij bogen zich voor hen neer en verwerkte de HEERE tot toorn. Want zij verlieten de HEERE en dienden de Baäl en de Astartes.” Richteren 2:10-13 HSV

Het volk diende de HEERE al de dagen dat Jozua en de oudsten na Jozua geleefd hadden, en die al de grote daden van de HEERE hadden gezien (zie vers 7 van hoofdstuk 2)
Maar Jozua was gestorven en heel die generatie ook, en dan komen we bij vers 10.
De volgende generatie kwam en zij kende de HEERE en Zijn daden niet. En het ging goed mis met het volk Israël.

Een verloren generatie

In slechts één generatie ging het compleet mis en wisten ze niet meer wie de HEERE was.
Hoe kan dat?
Het antwoord is eigenlijk vrij simpel maar toch schokkend. De generatie voor hun had hun niet of niet goed onderwezen Wie de HEERE was en wat Hij gedaan had.
De oudere generatie was verslapt in hun onderwijs en nam de geboden van de Heer niet ter harte.
Hoewel God het hen zeer duidelijk geboden had in de wet van Mozes en door bijvoorbeeld de gedenkstenen die werden opgericht in Jozua 4. In Jozua 4:6 lezen we duidelijk Gods bedoeling met de gedenkstenen, het was voor de kinderen, voor de volgende generatie.
Lees zelf Jozua hoofdstuk 4 maar eens door.
Maar we vinden ook een vrij duidelijk gebod van God in Deuteronomium 6:6-7, waar we lezen:

“Deze woorden die Ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat.” Deut. 6:6-7 HSV

de verzen ervoor staat dat we God moeten liefhebben met heel ons hart, ziel en kracht, en we moeten dat overbrengen op onze kinderen, de volgende generatie.
Er staat hier zelfs ‘inprenten’ en als we dat opzoeken in het woordenboek vinden we dit:
‘ervoor zorgen dat je het heel goed weet’, ‘Ertoe doordringen’, ‘Doordringen van’, ‘Diep in het gemoed drukken’, ‘Griffen’, ‘Instampen’, ‘Inknopen’ en ‘In het geheugen vastleggen’.
Dat inprenten gaat dus wel heel wat verder dan het gewoon vertellen zo af en toe, of het voorlezen van Bijbelverhalen. Er staat ook duidelijk bij wanneer dit inprenten gebeuren moet.  Thuis, buitenshuis, bij het naar bed gaan en bij het opstaan. Eigenlijk gewoon altijd!
Je moet er altijd over spreken en het ze altijd inprenten, wat je ook doet en waar je ook bent. 
Daarbij zijn er nog gedenkstenen en gedenkmomenten en feesten (denk aan het Pascha).

En deze oudere generatie was hierin verslapt en had dit blijkbaar niet goed gedaan. Hadden ze deze dingen ter harte genomen en dit hun kinderen ingeprent zoals hun opdracht was, kon het niet dat na hun een generatie kwam die de HEERE niet kende en de daden die Hij voor hun voorvaderen had verricht.
De vorige generatie had gefaald, en in slechts één generatie verlieten ze de HEERE en gingen ze naar de Baäl en de Astartes, de goden van de volken rondom hun waar God hen zó voor had gewaarschuwd. Maar die waarschuwing was niet overgedragen.

Een voorbeeld voor ons

Ik denk dat dit zeker een voorbeeld en waarschuwing is voor ons!
Wat doen wij om het de volgende generatie in te prenten? Doen wij Gods Woord inprenten in onze kinderen doorheen de dag? Hoe leren wij hun God kennen en Zijn daden voor ons?

Het is niet genoeg om ze naar een ‘Christelijke school’ te sturen of naar de kerk te gaan waar ze naar de zondagsschool gaan en daar Bijbelverhalen horen.
God maakt het ons zeer duidelijk dat het de taak en verantwoordelijkheid van de ouders is om hun kinderen te onderwijzen in Gods Woord en het hun in te prenten en door te geven.
Natuurlijk is het niet verkeerd om naar een School met de Bijbel te gaan, en een goede kerk en zondagsschool is absoluut heel erg belangrijk. Maar het onderwijzen en inprenten van de kinderen is de taak en verantwoordelijkheid van de ouders, een kerk kan daarin geweldig ondersteunen door een goede zondagsschool, maar dat alleen is niet voldoende.

 
Het doet me denken aan een quote van Paul Washer waarin hij zegt: “Je kinderen gaan naar school en worden daar ongeveer 15.000 uur getraind in goddeloos seculier gedachtegoed, en dan gaan ze naar de zondagsschool en kleuren daar een kleurplaat over de ark van Noach, en je denkt dat dit voldoende is en opstaat tegen de leugens die ze krijgen voorgeschoteld?” 

Misschien eens goed om over na te denken hoe wij de volgende generatie grootbrengen.
Voeden wij onze kinderen elke dag op in de onderwijzing en de terechtwijzing van de Heere, zoals Efeze 6:4 zegt. 
Ik weet dat het zeker niet altijd makkelijk is, en in ons drukke leven het voor veel uitdagingen kan zorgen, maar het is zo ontzettend belangrijk om elke dag met onze kinderen die Bijbeltijd te hebben en ze elke dag Gods Woord inprenten.
Dat zou in feite onze prioriteit moeten zijn elke dag, om samen met onze kinderen het Woord te bestuderen, erover te spreken en het ze in te prenten. En zoeken naar mogelijkheden doorheen de dag om erover te spreken, zoals Deuteronomium 6:7 zegt: “als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat.”
Je kan op internet heel veel mooie voorbeelden vinden van gezins-bijbeltijd en hoe je dat praktisch kan invullen en hoe je bijvoorbeeld teksten uit het hoofd kan leren op leuke manieren.
Je kinderen zijn nooit te jong om ze Gods Woord te leren, toen Paulus naar Timotheus schreef in 2 Timotheus 3:14 en 15 zei hij ook dat hij van jongs af de heilige Schriften kende, en dan komt de bekende tekst in 2 Tim. 3:16-17: “Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust.” Doen wij dat zo in ons gezin? 

Mijn doel met dit artikel is om jullie te bemoedigen en aan te sporen er ernst mee te maken. Israël is ons als voorbeeld gegeven en mogen we hiervan leren en het ons ter harte nemen.
Weet dat het niet nutteloos is en dat God je inzet zal zegenen. Maar we moeten het wel doen, trouw, elke dag weer. Onze kinderen de Theologie leren en weerbaar maken tegen de leugens van de wereld. En dat is niet altijd makkelijk en vaak hard werken!

Maar ik wil je bemoedigen en aansporen om het wel te doen. Zodat onze volgende generatie niet die generatie uit Richteren wordt die God niet kende en de afgoden diende.
Want in slechts één generatie was alles verloren…
Mogen wij hierin trouw blijven met de hulp van onze Heer, want Hij zegent gehoorzaamheid!

Ik wens je Gods zegen en wijsheid toe hierin.

Deel deze pagina